Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Templomok, Kápolnák képes leírás - Visegrád város információs oldala.tlap.hu
részletek »

Templomok, Kápolnák - Visegrád város információs oldala.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: visegrad.tlap.hu » Templomok, Kápolnák
Keresés
Találatok száma - 4 db
Kálvária kápolna

Kálvária kápolna

A Dunánál párhuzamos hegygerinc vonulatát követő fülkés stációsor végén áll. Homlokzatán alacsony, törtvonalú oromzat felett harangtorony, sátortetős cserépfedéssel. A homlokzat közepén egyenes záradékú kőkeretes ajtó, benne bújtatott vasalású barokk rácsajtó. Két oldalán kiugró ferde síkú lábazat. Az épület három oldalán egy-egy szalagkeretes, félköríves záródású könyöklőpárkányos ablak.

Mária kápolna

Mária kápolna

A Duna parton áll a XVIII. század első felében, barokk stílusban épített kis kápolna, a Mária kápolna. A kápolnát többször, így 1788-ban és 1873-ban is felújították. A kápolna eredetére több elképzelés is van, egyesek szerint a Visegrádot a törököktől visszafoglaló csapatok emelték a győzelem emlékére, mások szerint a török után betelepült német lakosság emelte. Az utóbbit látszik alátámasztani a kápolna kedvelt képe, mely a passaui Madonna másolata. A kápolna búcsúja szeptember 8-án van, amely a település hagyományos ünnepe is egyben.

Református templom

Református templom

Visegrád református templomának alapkőletétele 2003 pünkösdjén történt. Hosszadalmas építkezés, engedélyezések, anyagi nehézségek és nagy várakozás után 2008 szeptemberében szentelte fel a harangot Fónagy Miklós, váci esperes. A harangot Gombos Lajos harangöntő mester öntötte dr. Dobos Irma Európa-díjas hidrogeológus mérnök adományából. A templom felszentelése 2009 pünkösdjén zajlott, nagy érdeklődés és felemelő ünnepség keretében. Az Igét dr. Szabó István, dunamelléki püspök hirdette.

Római katolikus templom

Római katolikus templom

A barokk stílusú templom az 1700-as évek második felében épült. Schade Lénárt tervezte. Az egyhajós, egytornyú, boltozatos belsőterű templom főoltárát - a budavári Zsigmond-kápolnából származó - szép színhatású oltárkép díszíti. Vicenz Fischer XVIII. századi festő műve. A templom további berendezése - a szószék, a padok, a keresztelőmedence - szintén XVIII. századi eredetű.

Tuti menü